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Dear Mr. steiner: 

October 19, 1990 
FACSIMILE (412) 392-2 I 28 

This letter is written in response to your letter of 
April 20, 1990, affirming the Department's position that certain 
batches of ash generated by the City's resource recovery facility 
(the "Facility") can be characterized as hazardous under state 
law, and thus must be disposed of as a hazardous waste. 

Based on its understanding that such letter did not 
represent a final action by the Department, the City has taken 
the opportunity to consider fully the Department's position and 
its impact on the City and the Facility. After careful evalua-
tion of federal and state laws and policies, as well as present, 
and perhaps future, costs of complying with the Department's 
interpretation of the law with respect to ash generated by 
resource recovery facilities, the City must respectfully disagree 
with the Department's position. 

The City believes that the ash from the Facility is 
exempt under law from regulation as a hazardous waste: that safe 
disposal should be the main focus and that safety is best served 
by disposal at the City's B-2 site; that the cost of disposing of 
the ash as a hazardous waste is exorbitant and a threat to the 
existence of an environmentally beneficial facility: and that the 
DER's characterization of the ash as hazardous is in error. 

section 3001(i) of the Resource Conservation and 
Recovery Act, 42 U.S.C. §§ 6901, 6941(i) ("RCRA"), as interpreted 
by two recent federal cases, clearly exempts ash generated by 
resource recovery facilities from regulation as a hazardous 
waste. Environmental Defense Fund v. Wheelabrator Technologies, 
Inc., No. 88 civ. 0560 (S.D.N.Y. Nov. 21, 1989), Environmental 
Defense Fund v. City of Chicago, 84 C 3045 (N.D.III. Nov. 8, 
1989). The City believes that the state is bound by this 
interpretation as well. Section 3001(i) initially exempted 
household waste from regulation under Subchapter C of RCRA. 
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Pennsylvania adopted this exemption in the Solid waste Management 
Act, 35 P.S. § 6018.10, ("SWMA"), and regulations 
interpreting it. 25 Pa. Code § 75.261(c) (6). Further, Pennsyl-
vania, pursuant to section 6926 of RCRA, developed its hazardous 
waste program to achieve primary authority for hazardous waste 
management activities within its borders. When Congress clari-
fied that household waste was exempt from regulation as a 
hazardous waste by specifically acknowledging that ash generated 
by resource recovery facilities could qualify for this exemption, 
Pennsylvania, while not specifically the clarification, 
did not reject it and so is bound by it. 

Furthermore, Congress deliberately acted to verify that 
ash is included in the household waste exemption in accord with 
its policy to encourage resource recovery facilities. While a 
state may enact more stringent regulations than the federal 
government, it cannot act in conflict with clearly stated federal 
policy. ENSCO, Inc. v. Dumas, 807 F.2d 243 (8th cir. 1986). By 
requiring the Facility to incur enormous expense, at a threat to 
its very existence, to dispose of its ash as a hazardous waste, 
the state is in direct conflict with a clear federal policy 
favoring resource recovery facilities. See Wheelabrator; City of 
Chicago. 

Several bills pending before Congress concerning 
resource recovery facilities focus on the safe disposal of ash 
generated by such facilities. H.R. 2162, S. 196. The City's ash 
could be safely disposed of at the B-2 site. The technical 
specifications for the B-2 ash monofill, designed and constructed 
in accordance with current municipal waste regulations which went 
into effect in April, 1988, are more stringent than the specifi-
cations currently under consideration by Congress in the above-
referenced bills. Indeed, in nearly every technical aspect, the 
B-2 site is essentially the equivalent of a hazardous waste land-
fill under both current and proposed Pennsylvania regulations. 
Safety concerns will also be served by the elimination of the 
need to transport the ash great distances to a hazardous waste 
treatment or disposal facility. Based upon the above, it is the 
City's belief that the risk to the environment will be minimized 
if the City is permitted to dispose of the ash at the newly 
permitted and soon to be completed double-lined B-2 site. 

1 After Congress amended RCRA in 1984 and included this 
clarification, the Environmental Quality Board amended its 
hazardous waste regulations, without rejecting the 
application of this exemption. 
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The financial impact of handling and disposing of the 
ash as hazardous, however, could be financially devastating to 
the Facility and its customers, and further, could be harmful to 
the environment in the long run. The economic consequences 
caused by substantial additional ash disposal costs, over and 
above what the city has expended to design and construct the B-2 
site, will cause a hardship to Harrisburg, its citizens and to 
other customers of the Facility including the Commonwealth. In 
addition, the state may risk the loss of a valuable resource 
recovery facility which conserves landfill space by reducing the 
volume needed for disposal, and generates steam and electrical 
energy as well. 

Finally, the City contends that the characterization of 
the ash as hazardous is improper, in that it relies on the EP 
toxicity test, which has frequently been criticized as being an 
inaccurate indicator of the presence of hazardous SUbstances in 
ash material. The City believes it has adequate safeguards in 
place at the Facility to prevent the acceptance of hazardous 
waste. (See attached Rules and Regulations of Facility, which 
are disseminated to all users of the Facility.) The City con-
tends that the resulting ash, which has occasionally barely 
exceeded the limitations for lead by virtue of the EP toxicity 
test, is not hazardous, and may safely be disposed of at the B-2 
site. 

If you have any questions on the City's position with 
respect to this issue, please call me. 

HJW/mts 
Enclosure 

Very truly yours, 

"" /11vJu;, 
Howard 'J. Wein 

cc: Hon. Stephen R. Reed (w/o encl.) 
John Lukens (w/o encl.) 
Daniel R. Lispi (w/o encl.) 
Michael J. Heilman, Esq. (w/encl.) 


